2021 és l'any de Linux a Mart

La missió MARS 2020 va enlairar la Terra el passat 30 de juliol de 2020. Mesos més tard, finalment l'helicòpter Ingenuity ha arribat al planeta vermell i ha tocat terra sense problemes. Està governat pel sistema operatiu Linux i qualsevol pot utilitzar el codi.

Els enginyers de la NASA explicaven com funcionava l'helicòpter Ingenuity: només pesa 1,8 kg, però és capaç de resistir temperatures extremes i vola de forma totalment autònoma. La idea és que sigui capaç de prendre algunes fotos i realitzar algun vol de 90 segons durant els propers 30 dies que han estimat per al seu cicle de vida operativa. 

Un projecte de codi obert de la NASA

En una entrevista per a la web de l'organització IEEE, l'enginyer sènior de la NASA Tim Canham explica que tot el programari que usa l'helicòpter Ingenuity és codi obert escrit per a Linux: "És una espècie de victòria de codi obert, perquè estem volant amb un sistema operatiu de codi obert (Linux) i un programari de vol de codi obert i peces comercials que pots comprar en qualsevol botiga, si vols fer-ho tu mateix algun dia".

Aquest programari de codi obert permet un ràpid desenvolupament i implementació de vols espacials i altres aplicacions de programari integrades. A més, porta dues càmeres que prendran imatges en els cels del planeta vermell.

La seva importància radica en el fet que serà la primera vegada que es desplegui un vehicle aeri d'aquest tipus en un planeta fora de la Terra. També és la primera vegada que l'agència usa programari de codi obert en les seves missions robòtiques marcianes.

Tota la info!


Imatge de l'helicòper Mars Ingenuity
«Imatge de l'helicòper Mars Ingenuity», perIEEE. 2021. Llicència: Tots els drets reservats

Comentaris