Campanya Alimentació Saludable

La Campanya "I tu, Què berenes?" del Lokal de la Vila es va iniciar el curs 2016- 2017 amb l'objectiu de difondre el consum de berenars saludables dels joves Lokalers de Santpedor per tal d'evitar el consum de productes industrials i de begudes energètiques. A més a més, la campanya fomenta la participació a través d'Instagram amb un concurs de Fotografies dels berenars saludables que fem, les fotografies també són exposades durant el mes següent al casal. 


Berenar cada dia és molt important a totes les edats, sobretot durant la infància i l’adolescència. I és que el berenar és un dels àpats més importants del dia.

Un berenar saludable vol dir que està basat en aliments que han estat poc processats. A la pràctica vol dir que conté un percentatge alt d’aliments d’origen vegetal, i un altre, més petit, d’origen animal. 

En un repartiment adequat dels àpats, el berenar hauria de cobrir aproximadament el 15% de l’aportació de nutrients quotidiana, l’esmorzar el 20%, el dinar el 40% i el sopar el 25%. Això s’explica perquè, gràcies a aquest menjar suplementari, les calories es reparteixen millor al llarg del dia. 

Regles per un berenar saludable:

  1. El moment adequat  s’ha de fer apartat del dinar, després d’haver fet la digestió i prou distanciat del sopar perquè no tregui la gana.
  2. Bona aportació de nutrients: no és una menjada per matar la gana, sinó un àpat que ha d’aportat nutrients essencials. És un bon moment per prendre una peça de fruita fresca, un suc de fruita natural o un tros de pa de bona qualitat.
  3. Quantitat suficient: no s’ha de menjar massa. De fet, la quantitat ha de ser modesta, per no interferir amb el sopar.
  4. Compte amb els greixos: sempre és millor oferir al nen un petit entrepà que un producte de rebosteria massa dolç, però el que posem a l’entrepà convé que no contingui gaires greixos, com la mantega o els embotits.

Cada dia de la setmana una cosa diferent: posa-hi imaginació! 

Alguns exemples: 

  • Entrepà de pa integral amb formatge 
  • Plàtan amb ametles crues 
  • Pa moreno amb oli d’oliva, tomàtiga i pernil serrà o dolç 
  • Nous amb formatge i poma 
  • Clementines o maduixes 
  • Fruita fresca (millor sencera que en suc): Opteu per les fruites de temporada i de cultiu de proximitat. El gust serà insuperable! 
  • Fruita seca: La podeu barrejar amb un iogurt i posar-hi també un grapat de cereals integrals no ensucrats. La fruita seca és un aliment nutricionalment molt complet i ens hauríem d’acostumar a consumir-ne cada dia.
  • Cereals integrals no ensucrats
  • Pa integral amb un raig d’oli d’oliva extra verge. 
  • Enciam, tomàquet i rodanxes d’ou dur
  • Tonyina Sardina Rodanxes de tomàquet i formatge fresc
  • Formatge fresc amb rodanxes de poma o de pera i nous
  • Compota de poma i canyella
  • Codonyat i formatge
  • Pa amb oli i un tall de xocolata
  • Rodanxes de tomàquet i alvocat
  • Més propostes
I per beure? Aigua!!

Així doncs, els cereals ensucrats, les galetes, la brioxeria, els pastissets, els sucs envasats... no conformen un berenar saludable, perquè contenen un excés de sucre i de greixos. I és així malgrat la publicitat televisiva insistent que els recomana com els més sans. “El millor és no tenir-ne a casa i així evitarem les baralles per prohibir-ne el consum”. A més, estalviarem diners!

Per tant...

  • Eviteu productes envasats
  • Els productes “light” normalment porten edulcorants o greixos no saludables. Millor no consumir.
  • Millor consumir fruita sencera que fer un suc, ja que conté menys sucre i aprofitem tota la fibra.
  • Millor consumir cereals integrals que refinats (arròs, pa integral, etc.).
  • Les begudes ensucrades, com coles, llimonades, i les tant famoses begudes energètiques, s’han d’evitar totalment. Per beure, millor l’aigua!


Accions del pojecte:

Comentaris