31 de maig: Dia Mundial Sense Tabac

Hi havia una vegada...

Fa molts anys, hi havia un actor que va fer molts anuncis d’una marca de cigarrets; i amb el seu ajut, aquella marca en va vendre molts.

Aquell actor es va assabentar de moltes coses del negoci del tabac... I va pensar que calia ensenyar la cara oculta d’aquell món. Així va ser com va explicar que, una vegada, en veure que cap dels executius de l’empresa de tabac fumava, els va preguntar el perquè, i un d’ells li va respondre:

—Nosaltres no fumem aquesta merda. Només la venem...

Això que pot semblar ficció no ho és. Aquell actor es diu David Goerlitz i es va unir a l’Organització Mundial de la Salut, des de la qual ha començat una intensa activitat per tal d’animar els més joves a no iniciar-se en el tabac.

El tabac és una substància de gran poder addictiu que causa problemes greus de salut. Encara que pot semblar en un primer moment inofensiu, moltes persones comencen a fumar perquè els altres ho fan, perquè necessiten tenir les mans ocupades, perquè relaxa... Al cap de poc, s’adonen que aquesta substància forma part del seu dia a dia i, tot i que es pensaven que seria fàcil, deixar-ho es converteix en un problema difícil de resoldre.

Per aquest motiu et convidem a conèixer millor el tabac i tot el que l’envolta. Perquè només si tens tota la informació pots prendre la millor decisió.

    EL PEP I EL TABAC: La pasta s'esfuma


Si vols saber més sobre el tabac visita la web ElPep


Per a què fumes?

Perquè és normal, oi? Ho fa molta gent i a moltes pel·lícules i anuncis els qui fumen s'ho passen bé. Aquesta és la imatge que et vol vendre la indústria del tabac. Però si d'entrada et pot facilitar la relació amb els altres i fer-te sentir bé, no és pas la panacea: el tabac malmet la teva salut i et crea una forta dependència física i psíquica. Segur que això ja ho has sentit moltes vegades.

Què conté una cigarreta?

El fum del tabac conté fins a 4.000 substàncies químiques, algunes de les quals són molt tòxiques per a l'organisme, com la nicotina –responsable de l'addicció al tabac–, el monòxid de carboni, els quitrans, l'amoníac, l'àcid fòrmic, el formaldehid i encara més. La proporció d'aquestes substàncies en el fum que aspira el fumador depèn de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida de la cigarreta, la classe de paper, etc.

Riscs del tabac

El consum de tabac dificulta la respiració i la pràctica de l'esport; minva l'elasticitat de la pell i provoca arrugues; produeix acne, torna les dents grogues i causa mal alè. A la llarga, el tabac disminueix les defenses i pot ocasionar problemes cardíacs; origina el 85% de malalties cròniques respiratòries, com la bronquitis o l'emfisema; és la causa d'un gran nombre de càncers, entre els quals els de pulmó, tràquea, pàncrees o bufeta urinària, i empitjora la circulació sanguínia.

Saps que, tant si ets un noi com si ets una noia, fumar disminueix la fertilitat? I saps que també fa que et cansis abans?

A més, si ets una noia i prens anticonceptius, fumar fa que tinguis molt més risc de problemes de cor i de circulació.

I si ets un noi, saps que fumar provoca disfunció erèctil (impotència)?

I, encara que no fumis, saps que si estàs en un espai tancat amb gent que fuma també et perjudica a tu?

La  resposta al tabac

I tu, què diràs? La millor resposta és la teva!Vols deixar de fumar?

No, gràcies...
Passo...
Que no...
No...
No, no, no...
Doncs em sembla que no...
Que nooo...

Deixar de fumar no és gens fàcil. La nicotina és una substància molt addictiva que causa dependència ràpidament. Poques hores després d'interrompre'n el consum apareix la síndrome d'abstinència amb símptomes com ara irritabilitat, insomni, trastorns gastrointestinals, somnolència, mal de cap, gana o dificultats de concentració. Aquest quadre pot allargar-se un mes i, en alguns fumadors, més temps i tot.

És possible vèncer l'addicció, però no hi ha cap fórmula màgica. Hi ha tractaments, com els substituts de nicotina, l'homeopatia, l'acupuntura, les teràpies individuals o de grup, que poden anar bé a segons qui i a segons qui no. Però has de saber que per a deixar de fumar cal sobretot temps, una actitud positiva i ferma i una tàctica intel·ligent.

Com afecta el planeta?

Les burilles són la part més tòxica de les cigarretes i generen centenars de milers de tones de residus. No són biodegradables, triguen un munt d’anys a descompondre’s i conserven part dels tòxics del tabac. Són residus perillosos per al medi ambient.

A més, el tabac també contribueix molt a la desforestació mundial. De cada vuit arbres que es talen al món, tres es talen per plantar tabac o per ser emprats en la curació de les fulles. 

Per si això no fos prou, el tabac ha estat el causant de molts incendis, tant rurals com urbans

Tabaquisme.cat     Web 2.0 impulsada per la Unitat de Tractament del Tabaquisme de Bellvitge amb recursos per a deixar de fumar. Articles, vídeos, informacions, consells, etc., i també enllaços per a demanar ajuda als professionals.

El tabac al descobert

Més recursos i informació



 

 

Comentaris