Campanya Alimentació Saludable
Un berenar saludable vol dir que està basat en aliments que han estat poc processats. A la pràctica vol dir que conté un percentatge alt d’aliments d’origen vegetal, i un altre, més petit, d’origen animal.
En un repartiment adequat dels àpats, el berenar hauria de cobrir aproximadament el 15% de l’aportació de nutrients quotidiana, l’esmorzar el 20%, el dinar el 40% i el sopar el 25%. Això s’explica perquè, gràcies a aquest menjar suplementari, les calories es reparteixen millor al llarg del dia.
Regles per un berenar saludable:
- El moment adequat s’ha de fer apartat del dinar, després d’haver fet la digestió i prou distanciat del sopar perquè no tregui la gana.
- Bona aportació de nutrients: no és una menjada per matar la gana, sinó un àpat que ha d’aportat nutrients essencials. És un bon moment per prendre una peça de fruita fresca, un suc de fruita natural o un tros de pa de bona qualitat.
- Quantitat suficient: no s’ha de menjar massa. De fet, la quantitat ha de ser modesta, per no interferir amb el sopar.
- Compte amb els greixos: sempre és millor oferir al nen un petit entrepà que un producte de rebosteria massa dolç, però el que posem a l’entrepà convé que no contingui gaires greixos, com la mantega o els embotits.
Cada dia de la setmana una cosa diferent: posa-hi imaginació!
Alguns exemples:
- Entrepà de pa integral amb formatge
- Plàtan amb ametles crues
- Pa moreno amb oli d’oliva, tomàtiga i pernil serrà o dolç
- Nous amb formatge i poma
- Clementines o maduixes
- Fruita fresca (millor sencera que en suc): Opteu per les fruites de temporada i de cultiu de proximitat. El gust serà insuperable!
- Fruita seca: La podeu barrejar amb un iogurt i posar-hi també un grapat de cereals integrals no ensucrats. La fruita seca és un aliment nutricionalment molt complet i ens hauríem d’acostumar a consumir-ne cada dia.
- Cereals integrals no ensucrats
- Pa integral amb un raig d’oli d’oliva extra verge.
- Enciam, tomàquet i rodanxes d’ou dur
- Tonyina Sardina Rodanxes de tomàquet i formatge fresc
- Formatge fresc amb rodanxes de poma o de pera i nous
- Compota de poma i canyella
- Codonyat i formatge
- Pa amb oli i un tall de xocolata
- Rodanxes de tomàquet i alvocat
- Més propostes
Així doncs, els cereals ensucrats, les galetes, la
brioxeria, els pastissets, els sucs envasats... no conformen un berenar
saludable, perquè contenen un excés de sucre i de greixos. I és així malgrat la
publicitat televisiva insistent que els recomana com els més sans. “El millor
és no tenir-ne a casa i així evitarem les baralles per prohibir-ne el consum”.
A més, estalviarem diners!
Per
tant...
- Eviteu productes envasats
- Els productes “light” normalment porten edulcorants
o greixos no saludables. Millor no consumir.
- Millor consumir fruita sencera que fer un suc, ja
que conté menys sucre i aprofitem tota la fibra.
- Millor consumir cereals integrals que refinats
(arròs, pa integral, etc.).
- Les begudes ensucrades, com coles, llimonades, i
les tant famoses begudes energètiques, s’han d’evitar totalment. Per beure,
millor l’aigua!
Accions del pojecte:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada